Barion Pixel
A szelíd megoldások támogatója
A szelíd megoldások támogatója

Az osztály mókamestere

„Gyermekem az osztály mókamestere!” – jegyzi meg szomorúan a szülő, aki választ vár arra, hogy miért bohóckodik a gyermeke ilyen gyakran. Természetesen ez nem csupán az ő gondja. Óvodapedagógusok és tanítók is gyakran találkoznak ezzel a problémával.

Amikor a mókamester tevékenysége, a bohóckodás kerül szóba, legtöbbször ezt a szót negatív összefüggésben említik. Erről lesz most szó, de előtte fontos megemlíteni, hogy a szótár szerint a bohóckodik szónak van semleges meghatározása is: „Másokat szórakoztat; bolondozik, tréfálkozik másokkal; ugrat másokat.” (wikiszotar.hu)

Ez a jelentés semleges, és ebből a szempontból a bohóckodás nem feltétlenül gond. Egy gyermek, aki néha bohóckodik, feldobhatja a család napját, és jó hangulatot varázsolhat egy csoport vagy osztály mindennapjaiba is, feltéve, hogy nem viszi túlzásba.

Az osztály mókamestere

Melyik szülő ne szeretné, ha gyermeke vidám lenne? Azonban kevesen örülnek, ha éppen az ő gyermekük válik az osztály bohócává. Az ilyen gyermek ugyanis keveset foglalkozik a tanulással, és annál többet saját magát és másokat szórakoztat. A bohóckodik szó ilyen értelmű, negatív meghatározása tömören leírja ezt:

Neveletlen viselkedést mutat. Játékos fesztelenséggel viselkedik, és nem hallgat a felnőttek vagy mások figyelmeztetésére.

Ez a viselkedés bármely gyermeknél előfordulhat néha, sőt, még felnőtteknél is. Ha egy gyermek ritkán viselkedik így, nem mondanánk rá, hogy ő az osztály bohóca. Ahhoz, hogy valakit így nevezzenek, igen gyakran kell így viselkednie.

Könnyen felismerhető

Ha tanár vagy tanító vagy, az első gyermek, akinek a nevét megismered egy új osztályban, általában ő lesz. Nem az agresszív gyermek, mert ő látványosan inkább a szünetben gyötör másokat. Nem is a sunyi gyermek, hiszen ő a háttérből hergeli az agresszíveket.

Az osztály bohóca egy állandósult szerep. Sok problémát okoz egy közösségben, de a szerepe miatt elég látványos. Nemcsak magát, hanem másokat is hátráltat az órákon. Komoly dolgokból is viccet csinál, ami megnehezíti például a pedagógus munkáját, amikor egy műsort próbál betanítani az osztálynak.

Az ilyen gyermek gyakran kerül bajba, mert az osztályban nem mindenki találja viccesnek. Emiatt gyakran ő is válhat agresszivitás áldozatává. Manapság szinte mindenkit, aki nem szürke egy közösségben, könnyen SNI-snek (különleges nevelési igényű) minősíthetnek, ami nem mindig jelent segítséget a gyermek számára. Sokszor olyan címkét is kap, ami azt sugallja, hogy „valami baj van vele”.

Mit takargat az osztály mókamestere?

Ahhoz, hogy segítsünk az osztály bohócának, meg kell értenünk őt és a viselkedése mögött rejtőző okokat. Egy kérdés hamar célba vezet, és az erre adott válasz közismert, de hiányos. Mit ér el az állandóan bohóckodó gyermek? Figyelmet kap. De vajon csak a figyelem megszerzése motiválja őt? Nem. Bár a figyelem megszerzésére irányuló törekvése látható, de van mögötte más is.

A bohóckodó gyermek valóban a figyelem megszerzésén munkálkodik, de a figyelem csak eszköz számára. Az elismerésre vágyik, és a figyelmet használja ennek eléréséhez. Végső soron arra vágyik, hogy létezőnek, értékesnek és fontosnak érezzék, és hogy szeressék. Sajnos éppen az a viselkedés, amit megoldásul választott, csak a figyelem gyors és rövid idejű megszerzéséig juttatja.

A bohóckodó gyermek logikája

Az ő logikája valahogy így szól, de ne keress benne tökéletes ok-okozati összefüggést, mert több ponton is hibás: „Ha bohóckodom, akkor észrevesznek, és figyelnek rám. Ha figyelnek rám, akkor fontos vagyok. Ha fontos vagyok, akkor szeretnek. Ha szeretnek, akkor túlélek.”

Nem állítom, hogy pontosan így fogalmazná meg a gondolatokat, de ilyen és hasonló motivációk húzódnak meg az osztály bohóca viselkedése mögött. Ne csodálkozz, ha számos ellentmondás található benne! Nem véletlen, hogy összességében sikertelenül alkalmazza ezt a nevettető „stratégiát”. Továbbra sem kap valódi elismerést.

A pedagógus is segíthet

Az állandóan bohóckodó gyermek nem mutat felelősséget sem magáért, sem másokért. Ezen lehet változtatni, és ne ijedj meg! Nem kell a helyzet javításához sem a szülőnek, sem a pedagógusnak közvetlenül a felelősséget megcéloznia a gyermeknél. Egyszerűbb az elismerést célozni, aminek következménye lesz a felelősségteljes hozzáállás növekedése.

Egy jó közösségben bárki elismerést nyerhet felelősségteljes, kitartó és megbízható viselkedéssel. Az osztály bohóca egyedül nehezen talál vissza erre az útra. A tanítónak vagy óvónőnek már így is sok dolga van, de az ő segítségük nélkül a szülő mozgástere nagyon kicsi lenne a helyzet javításában.

A pedagógus úgy segíthet a gyermeknek, hogy növekvő felelősségű feladatokat ad neki, és ezek elvégzése után dicséri meg őt, lehetőleg a közösség előtt. Később olyan feladatokkal bízza meg, amelyeket másokkal együtt kell megoldania. Ha ezek megoldásában is sikerrel jár, akkor elkezd a „vicces elkülönülés” helyett a közösség elismert tagjává válni.

Otthon

Nem részletezem, hogy milyen nevelési hibák vezethetnek oda, hogy egy gyermek csak bohóckodással akar kitűnni. Néha nem is a szülő hibája, hogy így alakult. Ennek elemzése helyett inkább leírok néhány egyszerű, de a szülőtől is kitartást igénylő lépést a megoldáshoz. Ha eléred, hogy a gyermek más módon is kivívhassa a figyelmet, mint idétlenséggel, akkor már közel jársz a sikerhez.

Ha a te gyermeked tűnik az osztály bohócának, akkor tedd a következőket:

– Hagyd figyelmen kívül az idétlenségeit, ne nevess rajtuk!

– Nevethetsz, ha valami tényleg tréfásat mond!

– Adj neki a képességeit nem meghaladó értelmes feladatot.

– Várd el, hogy megcsinálja, azután dicsérd meg!

– Adj neki újabb komoly, de gyermek képességeihez igazított feladatot, amiben veled vagy másokkal, például testvérrel vagy ismerős gyermekekkel kell együttműködnie.

– Várd el, hogy megcsinálja és utána dicsérd meg!

– Folytasd ezt a helyzet javulásáig!

A gyermeked viselkedése a figyelmed fókuszától függ. Ha az értelmes dolgokért kap több figyelmet, akkor jellemzően értelmes viselkedést fogsz tapasztalni. Ha jól mennek a fenti lépések, akkor a végén már csak arra kell figyelned, nehogy túl komollyá váljon, hiszen a gyerek boldogságához fontos a vidámság.

Növelheted gyereknevelési tudásodat azzal, ha elolvasod a szerző, Novák Ferenc Örömteli Nevelés című könyvét vagy ellátogatsz a gyerekneveles.hu weboldalra!

Ez az írás Novák Ferenc tanár, pedagógiai viselkedéskutató engedélyével került közlésre ezen a weboldalon, újraközlése nem megengedett.

Bejegyzés megosztása:

Szeretettel köszöntöm weboldalunkon!

Hrachovina-Virág Éva vagyok, a Lélek Csepp megálmodója és gyártója.

Feleség, két felnőtt gyermek édesanyja és kétunokás nagymama.

Közel 25 éve dolgozom az egészségmegőrzés különböző területein. Természetgyógyász és életvezetési tanácsadóként, folyamatosan kerestem a megoldást, hogyan tudok még jobban, még szelídebben, személyre szabottan hatni a szervezetben zajló folyamatokra.

Kerestem azt a pontot, ahol kíméletesen hatni tudunk az indítógombra. Arra a „piros gombra”, amely bekapcsolja a különböző riasztásokat a fejünkben és készen is van, a kis érzelmi csomagunk! A folyamat elindulásához elég egy hang, egy szó, egy illat, egy valós vagy vélt gondolat, történés. Máris beindul a körforgás. Magához láncol az érzés, nem enged, nem tudsz szabadulni. Ha tovább cipeljük ezt a lelki terhet, előbb utóbb megjelenhetnek a testi tünetek és nem is értjük mi történik velünk.

Az évtizedek alatt segítségért, támogatásért és tanácsért hozzám forduló klienseim problémáit, a számtalan emberi sorsot, sokszínűséget és természetesen az éveim számából adódóan a saját „egyszer fent, egyszer lent” állapotaimat elemezve, jutottam el a lehetséges megoldásig.

Rengeteg kutatás, tesztelés és újratervezés után született meg a végleges, egyedi receptúra alapján készített termék: a Lélek Csepp. A speciális összetételben lévő hatóanyagok és növényi rezgések (bioinformációk), a szervezet számára pont annyi támogatást biztosítanak, amennyi az adott személynek, az adott élethelyzetben szükséges lehet.

Alkalmazása során, kisimítja és támogatja az idegrendszer és az immunrendszer működését. Simogatja a Lelket. Hosszútávon, közvetetten segítségünkre lehet az egészségünk megőrzésében, a betegségek megelőzésében.

A termék mellékhatásmentes, nem telítődik a szervezetben!

Azon dolgozom, hogy ez a termék minél szélesebb körben eljusson mindazokhoz, akik nyitottak arra a pluszra, arra a pici „megfoghatatlan” segítségre, amit ez a készítmény adhat. Legyen szó egészségmegőrzésről, kiegyensúlyozott állapot fenntartásáról, vagy akár különböző terápiák kiegészítéseként, segítve a hatékonyabb felépülést, jobb létet.

Szívből kívánom, hogy a Lélek Csepp támogatásával Önnek is kiegyensúlyozottak legyenek a mindennapjai!

Jó egészséget és boldog mindennapokat kívánok:

Hrachovina-Virág Éva